Inclusief Ondernemers Netwerk

Nieuw ION-lid Tonny Jacobs, Bewakingsgroep

Nieuw ION-lid Tonny Jacobs, Bewakingsgroep
15/03/2021 Marieke Snieder

Graag stellen we een nieuw ION-lid aan u voor: Tonny Jacobs, directeur van de Bewakingsgroep.

Onder de vlag van de Bewakingsgroep vallen verschillende beveiligingsbedrijven en de opleidingstak ROC Diensten. Jaarlijks leiden ze tussen de 60 en 80 mensen op tot beveiliger, die daarna, bijna zonder uitzondering, met diploma, aan de slag gaan. Extra bijzonder: het zijn bijna allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tonny Jacobs, directeur Bewakingsgroep: “Mensen gaan weer in zichzelf en hun mogelijkheden geloven, en dat is prachtig om te zien.”

Tonny (57): “Wij leveren toezichthouders en beveiligingsbeambten, met name aan ziekenhuizen, GGZ-instellingen en justitie. De vraag naar personeel is continu groot. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar mensen om op te leiden of om te scholen tot beveiliger. We kiezen er bewust voor om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. Ze komen bij ons via UWV, WerkBedrijf of vanuit een re-integratietraject. Waarom we daarvoor kiezen? Het voelt voor ons als een soort morele verplichting. Zelf heb ik het goed. En ik heb met de paplepel ingegoten gekregen dat het belangrijk is om iets terug te doen voor de maatschappij. Het mooie is dat deze branche zich er heel goed voor leent.”

Geloven in mogelijkheden
“Iedereen kan het vak leren, maar je moet wel willen. Wat iemands achtergrond ook is, na het afronden van onze opleiding staan er betrouwbare, goed getrainde medewerkers. Het is een gemêleerd gezelschap in de klas. Man, vrouw, van nauwelijks vooropleiding tot academisch geschoold, van haantje de voorste tot introvert. En allemaal kunnen ze opgeleid worden tot goede beveiligers. Een goede, maar fatsoenlijke babbel is zoveel belangrijker dan spierballen. Alles draait om motivatie en het durven nemen van verantwoordelijkheid. Dat is waar we in de voorselectie goed naar kijken. Het geeft me veel voldoening om mensen te zien groeien. Ze gaan weer in zichzelf en hun mogelijkheden geloven. En dat is prachtig!”

Stagefonds
“De bedrijven waar onze deelnemers stage lopen, storten een bijdrage in ons stagefonds. Dat houdt de arbeidsmarkt zuiver, deelnemers worden immers niet ingezet als ‘goedkope handjes’. En het stagefonds geeft ons de mogelijkheid om deelnemers waar nodig te ondersteunen. We kunnen de prijs van de opleiding laag houden voor mensen die zich zelf aanmelden en geen uitkering krijgen. Maar ook ondersteuning in leermiddelen of vervoer is mogelijk. Het geeft de flexibiliteit om maatwerk te leveren en mensen net dat extra zetje te geven om toch deel te kunnen nemen.”

Werken aan hetzelfde doel
“Inmiddels heb ik meerdere bedrijven, waarvan een aantal in het buitenland. Uitgangspunt is overal om iets te doen voor anderen. Daar haal ik zoveel plezier uit. Ik hou me vooral bezig met de grote lijnen. Dat kan ook, omdat ik een goede groep mensen om me heen heb. We werken echt samen aan hetzelfde doel: zorgen dat mensen een kans krijgen, op de arbeidsmarkt en in de maatschappij. Net zoals dat binnen ION het geval is. Ik hoop dan ook snel andere ION-leden te kunnen ontmoeten. Ik ben benieuwd naar hun ervaringen, verhalen en vragen. We kunnen elkaar vast verder helpen!”

Meer informatie over de Bewakingsgroep vindt u hier.

Wilt u ook mee doen? Meld u dan nu aan en doe ook mee!

Ik doe mee!