Inclusief Ondernemers Netwerk

De Stadsboom: De kracht van inclusie en diversiteit

De Stadsboom: De kracht van inclusie en diversiteit
14/02/2020 Marieke Snieder

ION-lid de Stadsboom verzorgde een inspirerende workshop voor bezoekers van het symposium ‘De Kracht van Inclusie en diversiteit’, georganiseerd door gemeente Nijmegen. Lonneke, eigenaar van de Stadsboom, vertelde samen met Jason, opgeleid door de Stadsboom, over hoe inclusief ondernemen er voor hen in de praktijk uitziet.

Vanuit een uitkering kwam Jason via WerkBedrijf Rijk van Nijmegen in contact met Stadsboom. Een geweldige kans om in de praktijk te kunnen leren en werken, ondanks zijn lastige achtergrond. Met je handen werken, kansen krijgen, vertrouwen winnen. Jason: “Bij Stadsboom krijg je de ruimte om te leren, om fouten te maken. Het was een veilige plek om mijn eigen talenten te ontdekken en verder te durven kijken. Naast het werken met hout, heb ik daar ook geleerd om te gaan met frustraties en naar het probleem te kijken, maar juist naar de oplossing.” Met hulp van Stadsboom heeft hij inmiddels een reguliere baan bij Cuppens bouwbedrijf, ook een ION-lid.

Stadsboom is begonnen vanuit het eigen bouwbedrijf dat Jarno en Lonneke Wilbers samen runden. Zij zagen de hangjongeren op straat in Nijmegen en gaven hen de kans mee te helpen in het bedrijf. Hun drive is nog steeds om deze jongeren iets te laten doen, ze iets te leren. Lonneke: “Wij vinden dat iedereen een mooie plek binnen de maatschappij verdient. Daarbij kijken we niet naar afkomst, leeftijd of rugzakje. Ze leren bij ons vakvaardigheden, maar minstens zo belangrijk zijn de werknemersvaardigheden. Op tijd komen, ritme opbouwen, omgaan met collega’s, omgaan met frustraties en ga zo maar door. Wat ons uniek maakt is denk ik de onvoorwaardelijkheid. We zijn er echt 24/7 voor de jongeren. Wij kijken naar het talent van deze jongeren. Het schept voldoening om ze een mooi vak mee te kunnen geven, ze echt iets te leren waar ze een toekomst mee kunnen opbouwen.”

De workshop Inclusieve Arbeidsmarkt was onderdeel van het symposium De kracht van Inclusie en diversiteit. Deze bijeenkomst organiseerde wethouder Grete Visser (D66). Zij is als wethouder verantwoordelijk voor zorg, onderwijs en welzijn binnen gemeente Nijmegen.

Wilt u ook mee doen? Meld u dan nu aan en doe ook mee!

Ik doe mee!