Beschut werken biedt kansen aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking die net wat meer ondersteuning nodig hebben op hun werkplek. Om meer bekendheid te geven aan deze vorm van inclusief ondernemen, organiseerde ION (Inclusief Ondernemers Netwerk) op dinsdag 25 juni een themasessie over beschut werken.
Wat is beschut werken?
Beschut werken biedt kansen voor mensen die wel kunnen werken (>30% loonwaarde), maar intensieve begeleiding of aangepaste werkomstandigheden nodig hebben. De indicatie ‘beschut werken’ wordt afgegeven door het UWV. Het gaat om mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. “Collega’s zoals alle anderen, die alleen meer hulp nodig hebben”, legt Ivo de Wilde, beleidsadviseur bij WerkBedrijf Rijk van Nijmegen uit. “Ze kunnen prima werk leveren, maar hebben daar bijvoorbeeld extra begeleiding of een aangepaste werkplek voor nodig.”
Ontzorgen
Werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen op een beschutte werkplek gewoon loon verdienen. De Wilde: “Het zijn mensen die willen werken en die ook echt een bijdrage aan de omzet van het bedrijf kunnen leveren.” Voor het aanbieden van een beschutte werkplek krijgt een werkgever subsidie en ook voor de extra begeleiding die zo’n werknemer nodig heeft, is een structurele vergoeding beschikbaar. “De ondernemer wordt onder andere door WerkBedrijf zoveel mogelijk ontzorgt. Dat kan door middel van proefplaatsen, een no-risk polis en de inzet van trajectbegeleiding. Ook detachering behoort tot de mogelijkheden.”
Extra begeleiding
De extra begeleiding bestaat uit begeleiding op de werkvloer en trajectbegeleiding. Astrid van der Kemp van WerkBedrijf: “De ondernemer zelf zorgt voor de begeleiding op de werkvloer. Denk aan coaching, inhoudelijke aanwijzingen en het monitoren en bijsturen van gedrag. Maar we kijken ook naar welke hulp de ondernemer nodig heeft.” Werknemer én ondernemer worden namelijk ook professioneel ondersteund met trajectbegeleiding. “Zo ontwikkelen we de zelfredzaamheid en loonwaarde van de werknemer, maar we adviseren en ondersteunen ook de ondernemer”, legt Sjoerd Ouwens van Pluryn uit.
Voorbeeld uit de praktijk
Mark (23) en Kevin (19) waren op zoek naar zo’n beschutte werkplek en vonden die bij HSF Logistics in Nijmegen. De mannen zorgen er nu voor dat de vrachtwagens van het bedrijf altijd perfect schoon zijn. Zij worden begeleid door Feike Keereweer van zorgorganisatie Driestroom. Keereweer: “De succesfactor is dat hun werk ertoe doet en dat het bedrijf openstaat voor deze mensen. Want ze zijn echt een aanwinst: ze zijn ontzettend gemotiveerd, ook bij zwaar en eentonig werk.”
Nicolas Beslic, HR-consultant van HSF Logistics, is blij met de bijdrage van Mark en Kevin aan het bedrijf. “Het is mooi om te zien hoeveel plezier zij in hun werk hebben. Zowel intern als extern wordt hun inzet goed gewaardeerd. Hierdoor verrichten Mark en Kevin onder goede begeleiding echt zinvol werk. Een vloot van trucks en trailers die er spik en span bij staat draagt serieus bij aan de trots van alle HSF-collega’s”
Hoe kun je als ondernemer helpen?
Jaarlijks probeert WerkBedrijf Rijk van Nijmegen zo’n veertig tot vijftig werkzoekenden te helpen aan een beschutte werkplek. De Wilde: “Daarvoor zijn we altijd op zoek naar bedrijven die ook zo’n werkplek kunnen aanbieden. Qua werkzaamheden kun je denken aan productie- of schoonmaakwerk, maar ook aan administratieve taken of werken in de zorg. We proberen onze mensen nóg beter in de etalage te zetten, zodat werkgevers ook zien wat ze voor hun bedrijf kunnen betekenen. Zo hopen we zoveel mogelijk mensen aan een fijne en beschutte werkplek te helpen.”
Wil je meer weten over beschut werken en de ondersteuning die WerkBedrijf Rijk van Nijmegen daarin kan bieden? Neem dan contact op met Fem van Zuylen, via 06 46 14 67 97 of f.van.zuylen@wbrn.nl.