Inclusief Ondernemers Netwerk

ION-lid Stadsboom: ‘Al 14 jongeren uitgestroomd naar betaald werk’

ION-lid Stadsboom: ‘Al 14 jongeren uitgestroomd naar betaald werk’
01/07/2019 Astrid Rutten

Zo nu en dan stellen we graag een van onze ION-leden nader aan u voor. Dit keer aandacht voor Stadsboom. Stadsboom is een erkend leerwerkbedrijf. Het houdt zich al 5 jaar bezig met het duurzaam vervaardigen, onderhouden en renoveren van producten, gemaakt van met name lokale bomen. Het doel van eigenaren Jarno en Lonneke Wilbers is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen op de participatieladder. En daar slagen ze goed in!

Lonneke werkte als jongerenbegeleider in de zorg en Jarno had jarenlang een eigen bouwbedrijf. Toen hij om gezondheidsredenen moest stoppen met zijn bedrijf, besloten zij gezamenlijk het roer om te gooien en te gaan voor hun passies. In Stadsboom komen hun talenten en passie prachtig samen.

Veilige haven                                      
Lonneke vertelt: “Gemiddeld werken hier zo’n 18 jongeren. Wij begeleiden de jongeren op de werkvloer, maar bieden ze vooral ook structuur en houvast. Ze krijgen de ruimte om ook privé hun zaken op orde te stellen. Wij zijn hun veilige haven. Hier mogen ze leren, fouten maken, boos zijn … wij laten ze niet vallen. Dat kunnen we natuurlijk niet alleen. Onze leermeesters en vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar.”

24/7
De begeleiding van de jongeren vergt veel geduld. Jarno: “Natuurlijk gaat het niet vanzelf. Het kost tijd om hun vertrouwen te winnen. Deze jongeren hebben al zoveel meegemaakt, die hebben een hele muur om zich heen gebouwd. Uiteindelijk lukt ons dat meestal wel. We zijn eerlijk en duidelijk naar ze. En staan altijd voor hen klaar. 24/7. Dat is zwaar ja, maar wij willen niet zijn als sommige hulpverleners…die er niet zijn als het zo hard nodig is.
Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn. Ons doel is om de jongeren klaar te stomen voor een vervolgstap. Of dat nou een opleiding is, een betaalde baan, vrijwilligerswerk…het maakt ons niet uit. Inmiddels zijn 14 jongeren uitgestroomd naar betaald werk. Daar zijn we erg trots op!”

Drijfveren
Natuurlijk zijn er niet alleen maar succesverhalen. Lonneke: ”Sterker nog, zo’n 50% valt uit in de eerste 3 tot 4 maanden. Dat lijkt een groot aantal, maar het is eigenlijk wel logisch. In het begin kunnen ze nog wel de schijn ophouden en zich groter of anders voordoen, maar als je zoveel uren in de week samen werkt valt die façade weg. En dan kan het zijn dat dit werk toch niets voor ze is of dat er andere problemen zijn die nu het werken onmogelijk mogen. Het voordeel is dat we een groep gemotiveerde jongeren overhouden! Wat ons drijft is de kracht en hoop. De succesverhalen houden ons gemotiveerd, Maar ook juist een aantal gevallen waarin het door privézaken of falende hulpverlening heel erg mis is gelopen, zorgen ervoor dat we door blijven gaan.”

ION-lid
Jarno: “We zijn al vanaf het begin ION-lid. Eerlijk gezegd hebben we het de laatste periode zo druk gehad, dat het minder vaak lukt om aanwezig te zijn. Maar dat verandert hopelijk snel weer. Voor ons zit het belang van ION in het delen van informatie en kennis met gelijkgestemde ondernemers. We delen allemaal datzelfde doel, de wegen daarnaar toe zijn voor iedereen anders. Daar kunnen we van leren en elkaar bij ondersteunen. ION levert ook waardevolle contacten en kan soms zelfs business opleveren. Inclusief ondernemen is volgens mij voor iedere onderneming mogelijk. Maar je moet het echt willen en ervoor open staan. Je moet willen investeren, het kost tijd en gaat niet allemaal vanzelf. Maar als het werkt, is het het mooiste wat er is.”

Wilt u ook mee doen? Meld u dan nu aan en doe ook mee!

Ik doe mee!